Sabnzbd loses settings occasionally

Get help with all aspects of SABnzbd
Forum rules
Help us help you:
  • Are you using the latest stable version of SABnzbd? Downloads page.
  • Tell us what system you run SABnzbd on.
  • Adhere to the forum rules.
  • Do you experience problems during downloading?
    Check your connection in Status and Interface settings window.
    Use Test Server in Config > Servers.
    We will probably ask you to do a test using only basic settings.
  • Do you experience problems during repair or unpacking?
    Enable +Debug logging in the Status and Interface settings window and share the relevant parts of the log here using [ code ] sections.
Post Reply
cardboardbox
Newbie
Newbie
Posts: 11
Joined: February 16th, 2011, 5:22 pm

Sabnzbd loses settings occasionally

Post by cardboardbox » May 13th, 2018, 11:49 am

Every once in a while my sabnzbd loses its settings and I have to set everything up again as if it were a fresh install. I'm not sure what made this happen in the past but this time it happened right after a major windows update. Any idea how to fix this?

User avatar
sander
Release Testers
Release Testers
Posts: 6389
Joined: January 22nd, 2008, 2:22 pm

Re: Sabnzbd loses settings occasionally

Post by sander » May 13th, 2018, 1:12 pm

File system problems?

Anyway: all settings are in sabnzbd.ini, and SAB makes a copy of it: sabnzbd.ini.bak.

Location of sabnzbd.ini: see https://sabnzbd.org/wiki/advanced/directory-setup

cardboardbox
Newbie
Newbie
Posts: 11
Joined: February 16th, 2011, 5:22 pm

Re: Sabnzbd loses settings occasionally

Post by cardboardbox » May 13th, 2018, 1:49 pm

sander wrote:
May 13th, 2018, 1:12 pm
File system problems?

Anyway: all settings are in sabnzbd.ini, and SAB makes a copy of it: sabnzbd.ini.bak.

Location of sabnzbd.ini: see https://sabnzbd.org/wiki/advanced/directory-setup
no file system problems that I know of. Everything else is running fine.

A few years ago I was having an issue where shortly after startup Sonarr would try to send nzb's to Sab before Sab was running and all those tasks would fail and I guess Sonarr didnt retry them. Yes SAB was set to run at startup but Sonarr was always up and running first. I think I somehow solved this issue by using NSSM (Non sucking service manager) to start Sab as a service. After I did that, no more Sonarr to Sab issues at startup. Perhaps the issue is with NSSM? Although I wouldnt have any idea where to start troubleshooting.

My sabnzbd.ini is in C:\Windows\System32\config\systemprofile\AppData\Local\sabnzbd. Looks like its in the wrong place...

At least in this instance I have an idea why my settings disappeared, my old ini file is in C:\Windows.old\WINDOWS\System32\config\systemprofile\AppData\Local\sabnzbd. The major windows update did not copy that over for some reason.

User avatar
safihre
Administrator
Administrator
Posts: 2754
Joined: April 30th, 2015, 7:35 am
Location: Switzerland
Contact:

Re: Sabnzbd loses settings occasionally

Post by safihre » May 13th, 2018, 2:58 pm

It should never be in those locations.
SABnzbd will use the base-location of where it is started, since you used NSSM that set the base-location to the System32 folder.
You should use the guide here to run as servuce: https://sabnzbd.org/wiki/advanced/sabnz ... ws-service
It also explains where/how to link to the correct location of sabnzbd.ini
If SABnzbd is started normally, it can auto-detect the user-home-directory, but not when started as a service.

Probably every WIndows update clears your settings, due to the location.

Sonarr has also changed since then, it will now send the NZB's as soon as SAB comes back online so no need to even run as service.

cardboardbox
Newbie
Newbie
Posts: 11
Joined: February 16th, 2011, 5:22 pm

Re: Sabnzbd loses settings occasionally

Post by cardboardbox » May 13th, 2018, 8:30 pm

safihre wrote:
May 13th, 2018, 2:58 pm
It should never be in those locations.
SABnzbd will use the base-location of where it is started, since you used NSSM that set the base-location to the System32 folder.
You should use the guide here to run as servuce: https://sabnzbd.org/wiki/advanced/sabnz ... ws-service
It also explains where/how to link to the correct location of sabnzbd.ini
If SABnzbd is started normally, it can auto-detect the user-home-directory, but not when started as a service.

Probably every WIndows update clears your settings, due to the location.

Sonarr has also changed since then, it will now send the NZB's as soon as SAB comes back online so no need to even run as service.
Thanks for the help. The ini is in the correct place now and I followed the instructions to get the service running.

cardboardbox
Newbie
Newbie
Posts: 11
Joined: February 16th, 2011, 5:22 pm

Re: Sabnzbd loses settings occasionally

Post by cardboardbox » May 13th, 2018, 8:35 pm

I do get this error in SAB now: " Cannot reach the SABHelper service"

Seems to work though so ignoring it for now.

Post Reply