DNS error but everything works fine

Get help with all aspects of SABnzbd
Forum rules
Help us help you:
  • Are you using the latest stable version of SABnzbd? Downloads page.
  • Tell us what system you run SABnzbd on.
  • Adhere to the forum rules.
  • Do you experience problems during downloading?
    Check your connection in Status and Interface settings window.
    Use Test Server in Config > Servers.
    We will probably ask you to do a test using only basic settings.
  • Do you experience problems during repair or unpacking?
    Enable +Debug logging in the Status and Interface settings window and share the relevant parts of the log here using [ code ] sections.
Post Reply
herzzreh
Newbie
Newbie
Posts: 3
Joined: January 15th, 2024, 12:15 pm

DNS error but everything works fine

Post by herzzreh »

Code: Select all

Local IPv4 address  192.168.2.9
Public IPv4 address  x.x.x.x
IPv6 address  None
Nameserver / DNS Lookup  Connection failed!
Hi,

Installed on Ubuntu. Machine does DNS lookups just fine. SAB downloads just fine but when I click on the wrench, it says "connection failed" for nameserver.
Am I missing some setting somewhere? As mentioned before, everything works as intended so it's just a visual nag for me but I still don't like seeing any kind of errors.
User avatar
sander
Release Testers
Release Testers
Posts: 8830
Joined: January 22nd, 2008, 2:22 pm

Re: DNS error but everything works fine

Post by sander »

Weird. Each time? Also after you press circled-refresh-arrow?
User avatar
safihre
Administrator
Administrator
Posts: 5366
Joined: April 30th, 2015, 7:35 am
Contact:

Re: DNS error but everything works fine

Post by safihre »

What if you enable Debug logging? And is the ip address filled correctly?
If you like our support, check our special newsserver deal or donate at: https://sabnzbd.org/donate
herzzreh
Newbie
Newbie
Posts: 3
Joined: January 15th, 2024, 12:15 pm

Re: DNS error but everything works fine

Post by herzzreh »

safihre wrote: January 15th, 2024, 2:17 pm What if you enable Debug logging? And is the ip address filled correctly?
With debug logging - no errors. Both IP addresses are correct.
User avatar
safihre
Administrator
Administrator
Posts: 5366
Joined: April 30th, 2015, 7:35 am
Contact:

Re: DNS error but everything works fine

Post by safihre »

I think this is because unless Debug logging is enabled, the PPA version doesn't connect to the test host due to privacy concerns.
Maybe this wasn't updated correctly for 4.2.2.
If you like our support, check our special newsserver deal or donate at: https://sabnzbd.org/donate
User avatar
sander
Release Testers
Release Testers
Posts: 8830
Joined: January 22nd, 2008, 2:22 pm

Re: DNS error but everything works fine

Post by sander »

I can confirm:

with JCFP's PPA SABnzbd:
* with +Debug: DNS ok
* without +Debug: "Nameserver / DNS Lookup Connection failed!"

Not good.
User avatar
jcfp
Release Testers
Release Testers
Posts: 989
Joined: February 7th, 2008, 12:45 pm

Re: DNS error but everything works fine

Post by jcfp »

safihre wrote: January 16th, 2024, 7:36 amI think this is because unless Debug logging is enabled, the PPA version doesn't connect to the test host due to privacy concerns.
Looks like that patch has neglected the web interface for a while now. On my TODO.

To clarify: everything does work as intended with the check only done when debugging is enabled in sab, only the optics are b0rked.
herzzreh
Newbie
Newbie
Posts: 3
Joined: January 15th, 2024, 12:15 pm

Re: DNS error but everything works fine

Post by herzzreh »

Yup, that's what I figured since otherwise everything is working as intended.
User avatar
jcfp
Release Testers
Release Testers
Posts: 989
Joined: February 7th, 2008, 12:45 pm

Re: DNS error but everything works fine

Post by jcfp »

Should be fixed now in the ppa package of 4.2.2rc1.
Post Reply